Vraag het Valess

Veel gestelde vragen

Hier vind je een lijst met vragen en antwoorden over Valess, ons verhaal over zuivel en gezond eten. Staat je vraag er niet bij? Bel dan gratis met onze consumentenservice via 0800-0765 (werkdagen 9.00-17.00 uur) of vul het contactformulier in. Social media gebruiker? Je kan de vragen ook stellen via twitter, stel je vraag aan: @FCwebcare.

Valess en Gezondheid

Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. Bovendien wordt Valess verrijkt met ijzer, wat Valess een volwaardige vervanger van vlees maakt volgens het Voedingscentrum (Bron: www.voedingscentrum.nl/).

Ja, Valess is verrijkt met ijzer. De Valess producten bevatten minimaal 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. IJzer is een belangrijke voedingsstof die ook in vlees en vis zit. Zie de product informatie van de specifieke artikelen voor meer informatie.

Bij Valess wordt er gestreefd om zo weinig mogelijk zout te gebruiken in onze producten. Het zout wordt gebruikt om de producten extra op smaak te brengen. Valess heeft het zoutgehalte in veel van de producten al verlaagd en blijven dit doorzetten. Bijna alle producten zitten al onder de door ons gestelde norm van 500 mg natrium en Valess zal dit blijven verlagen.

Ja, Valess past in de adviezen over verantwoorde voeding die het Voedingscentrum aan de Nederlandse consument geeft. Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd en verantwoord te eten. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat het goed is om af en toe te kiezen voor een dag zonder vlees. Als je vlees vervangt voor een volwaardige vleesvervanger, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van natura al Vitamine B1 en B12 en door het toegevoegde ijzer is Valess daarom volgens het Voedingscentrum een volwaardige vervanger van vlees. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Nee, je krijgt niet teveel calcium binnen als je Valess eet. Indien je lichaam het calcium uit Valess niet nodig heeft, dan wordt dit via de urine of ontlasting uitgescheiden. Valess is een prima alternatief voor als je een keer geen vlees wilt eten en past goed binnen het advies van het Voedingscentrum om gevarieerd te eten. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Ja, want Valess bevat geen vlees of vleesextracten. Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid, óf gewoon voor de variatie. Alle voedingsstoffen die je uit vlees haalt, kun je ook uit andere producten halen Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van natura al Vitamine B1 en B12 en door het toegevoegde ijzer is Valess daarom volgens het Voedingscentrum een volwaardige vervanger van vlees. Klik ook eens op de vraag ‘Wat is voedingskundig het meest aantrekkelijk aan Valess’. Hier wordt meer uitleg gegeven over de voedingsstoffen in Valess en wat de werking van die voedingsstoffen zijn. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Nee, want Valess wordt bereid uit magere melk.

Ja, Valess past prima in een gevarieerd eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd en verantwoord te eten. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat het goed is om af en toe te kiezen voor een dag zonder vlees. Als je vlees vervangt voor een volwaardige vleesvervanger, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van natura al Vitamine B1 en B12 en door het toegevoegde ijzer is Valess daarom volgens het Voedingscentrum een volwaardige vervanger van vlees. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Ja, Valess past prima in een gevarieerd eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd en verantwoord te eten. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat het goed is om af en toe te kiezen voor een dag zonder vlees. Als je vlees vervangt voor een volwaardige vleesvervanger, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van natura al Vitamine B1 en B12 en door het toegevoegde ijzer is Valess daarom volgens het Voedingscentrum een volwaardige vervanger van vlees. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Valess en Dieet

Valess is rijk aan hoogwaardig melkeiwit en calcium. Valess is gemaakt op basis van melk en bevat daarom voedingsstoffen die onmisbaar voor je zijn. In melk zit van natura veel eiwit en calcium en past daarom in een dagelijks gevarieerd voedingspatroon. In Valess zit van natura al Vitamine B1 en B12 en door het toegevoegde ijzer is Valess daarom volgens het Voedingscentrum een volwaardige vervanger van vlees. (Bron: www.voedingscentrum.nl/)

Valess is bereid uit magere melk en bevat na bereiding maximaal 1% lactose.

Bij de bereiding van Valess worden granen gebruikt. Deze granen bevatten gluten, die dus in Valess terecht komt. Valess is dus niet glutenvrij en daarom niet geschikt voor mensen met een glutenalergie.

Sommige producten van Valess bevatten tarwezetmeel. Kijk bij de productdeclaraties op de verpakking of op deze website om per variant te achterhalen of deze tarwezetmeel bevat.

Valess bevat kippenei-eiwit van scharrelkippen. Voor mensen die gevoelig zijn voor kippenei-eiwit is Valess niet geschikt. Momenteel is Valess druk bezig om in alle producten de scharrel-eieren te vervangen naar vrije-uitloop eieren.

Nee, Valess is niet geschikt voor een zout-arm dieet, omdat Valess met zout op smaak gebracht is. Bij Valess wordt er gestreefd om zo weinig mogelijk zout te gebruiken in onze producten. Valess heeft het zoutgehalte in veel van de producten al verlaagd en blijven dit doorzetten. Bijna alle producten zitten al onder de door ons gestelde norm van 500 mg natrium en Valess zal dit blijven verlagen.

Valess en houdbaarheid

De Valess producten waaronder de gebruikte melk worden voor de bereiding gepasteuriseerd. Pasteurisatie is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld bewaren en verbruik voor de vervaldatum).

Valess heeft tijdens de bereiding een pasteurisatie ondergaan. Het is daardoor langer houdbaar dan bijvoorbeeld vers vlees. Het moet wel gekoeld en afgesloten bewaard worden, want het blijft een vers product.

De houdbaarheid staat vermeld op de verpakking. Doordat het product is gepasteuriseerd is het langer houdbaar dan vers vlees. Door het product na aankoop in te vriezen wordt de houdbaarheid verlengd (zie verpakking).

Mits gekoeld en afgesloten bewaard is Valess 2 dagen na opening nog te gebruiken

Door invriezen is Valess langer houdbaar (zie verpakking). Na ontdooien is het advies om het product binnen enkele dagen te consumeren. Ontdooien met behulp van de magnetron is mogelijk.

Valess in de keuken

Ja, Valess heeft al smaak van zichzelf, maar wie wil kan Valess verder op smaak brengen met kruiden naar eigen keuze.

Ja, dat kan. Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag. Verhit olie op hoog vuur (tot 180 ºC). Leg de filets op hun platte kant in de pan, matig het vuur en bak ze om en om in ca. 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Zout toevoegen is niet nodig.

Ja, Valess geeft in de grillpan een mooi resultaat, bereidingstijd 5 à 6 minuten.

Ja, Valess kan in de oven bereid worden, oven voorverwarmen op 180 ºC en in 12 minuten warm laten worden.

Valess in de winkel

Albert Heijn, Boni, C1000, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, EMTÉ, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD, Plus, Poiesz, Spar, Vomar.

In het koelvak met vleesvervangers. Dit is in de meeste supermarkten in de buurt van het vleesschap.

Valess en Weidemelk

Een product met het Weidemelklogo is gemaakt van Nederlandse weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.

Een grazende koe is onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap. Ook bij Valess zien we graag de koe in de wei. Daarom zijn onze producten gemaakt van Nederlandse Weidemelk.

Als we gemiddeld naar de samenstelling van de melk kijken over het hele jaar is er geen onderscheid in de samenstelling van de melk.

Het is niet per definitie beter voor de koe. Moderne stallen zijn ook erg comfortabel voor de koe. Het is niet een kwestie van beter of slechter. Weidegang wordt ook niet altijd door de koe prettig gevonden. Als het heel warm is zoekt de koe liever de schaduw van de stal op. Ook als het weiland door veel regen heel nat blijft een koe vaak liever binnen. Een koe is gebaat bij weidegang als ook de weersomstandigheden dat toelaten.

Alle varianten die het weidemelklogo op de verpakking dragen, zijn gemaakt van weidemelk.
2 Varianten dragen dit weidemelklogo niet:

  • Valess filet gevuld met Champignon: de filet zelf is van weidemelk gemaakt. In de sausvulling zit echter ook room, afkomstig van een producent die geen weidegang kan garanderen volgens de regels van stichting Weidegang. Deze room is gemaakt van met melk afkomstig van een Red Tractor goedgekeurde boerderij, dit houdt in dat deze boerderijen worden gecontroleerd op voedselveiligheid, dierenwelzijn, hygiëne en milieubescherming in iedere stap van het proces.
  • Valess filet gevuld met Camembert: de filet zelf en de camembertkaas in de sausvulling zijn van weidemelk gemaakt. In de sausvulling zit echter ook nog room en blauwe kaas, afkomstig van een producent die geen weidegang kan garanderen volgens de regels van stichting Weidegang.